Snublesten i Svendborg-Skårup

foto: privateje

OLEG NIELS ALEXANDER SAUCANT

Den 12. august 2022 lægges der snublesten i Skårup for Oleg Niels Alexander Saucant, fotograf og modstandsmand , organiseret i Studenternes Efterretningstjeneste. Født den 28.10.1920, død d. 21.12.1949 af skader fra sin tid som KZ-fange i Neuengamme, med udekommandoerne Dessauer Ufer og Bullenhuser Damm, Hamborg.

Asger Bondo, musiker, holder mindetale. Han har hørt om Oleg, kaldet Leg, hele sit liv fordi hans far Niels og Oleg var nære venner tilbage fra gymnasietiden i Svendborg.


TRIO KLARI v. René Højlund, Ulla Østergaard og Asger Bondo spiller et kort potpourri: “Sænk kun dit hoved”, “Derfor kan vort øje glædes” (begge melodi af Carl Nielsen) og “Svantes svanesang” (melodi Benny Andersen).

Foto: Svendborg Byhistoriske Arkiv

William Alfred Martin Mikkelsen

Den 12. august lægges der snublesten i Svendborg for William Alfred Martin Mikkelsen, født den 2.10.1886, død 18.3.1945 - mishandlet og skudt af Gestapo.

William Mikkelsen var maskinist på Svendborg Skibsværft. Den 18.3.1945 var han på vej hjem fra aftenarbejde på Brydegaardsvej, men røg ulykkeligvis ind i det såkaldte "Skattergade-slag". Han blev holdt op af Gestapo i Korsgade. Han kunne ikke tysk; men da han havde været emigreret til Staterne i nogle år, talte han amerikansk engelsk for at gøre sig forståelig. Måske derfor blev han mishandlet og skudt.


Nils Valdersdorf Jensen, afd.leder og ph.d., Svendborg Museum, holder mindetale.

TRIO KLARI v. René Højlund, Ulla Østergaard og Asger Bondo spiller et kort potpourri: “Sænk kun dit hoved”, “Derfor kan vort øje glædes” (begge melodi af Carl Nielsen)og “Svantes svanesang” (melodi Benny Andersen).


Foto: Svendborg Byhistoriske Arkiv

Harald Halberg


Den 12. august lægges der snublesten i Svendborg for Harald Halberg, født den 21.7.1909, clearingmyrdet natten til den 21.4.1945 i sit hjem. Drabsmændene tilhørte Peter-gruppen. De udøvede den såkaldte 'modterror': shalburgtage og clearingdrab, som reaktion på den voksende sabotage og andre modstandsaktiviteter fra modstandsbevægelsen.

Harald Halberg var prokurist i virksomheden Halberg.

Niels Jørgen Harald Halberg, godsejer, vil holde tale for at ære og mindes sin far.

TRIO KLARI v. René Højlund, Ulla Østergaard og Asger Bondo spiller et kort potpourri: “Sænk kun dit hoved”, “Derfor kan vort øje glædes” (begge melodi af Carl Nielsen) og “Svantes svanesang” (melodi Benny Andersen).Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Her er en kvinde vi ikke lægger snublesten for


Anna Bella Stern, f. 21.10.1924 i Leipzig, flygtet til Danmark i 1939 med hjælp fra organisationen Jugend Aliyah. Registreret som plejebarn hos Morits og Mélanie Oppenhejm, Kbh., i 1940.


Sidste bopæl i DK var Skaarup Landbrugs- og Husholdningsskole. Her boede hun i et halvt år indtil hun, næsten 19 år gammel, blev arresteret ved den såkaldte ’jødeaktion’ i okt. 1943 og deporteret til Theresienstadt.

Til hendes historie hører også at hun overlevede Theresienstadt og levede sine sidste år i en kibbutz i Israel.


Hun ”findes ikke” i lokalsamfundet. Hun er ikke en del af historien. Vi ville gerne lægge en snublesten for hende og på den måde indskrive hende i dansk besættelsestidshistorie. Men Danmark var ikke hendes sidste frivillige bopæl. Heldigvis ligger der en snublesten for hende i Leipzig.


Fyns Amts Avis den 9. juli 2022

Nu bliver sydfynske ofre for nazismen mindet: - Det er meget forskellige typer ofre, vi har fundet og valgt ud

læs artiklen i Fyns Amts Avis her:

https://faa.dk/artikel/nu-bliver-sydfynske-ofre-for-nazismen-mindet-tre-snublesten-p%C3%A5-vej-til-svendborg-og-sk%C3%A5rup