Snublesten Fyn

Derfor snublesten!

Over 70 millioner mennesker døde i Anden Verdenskrig: sagesløse civile ofre, soldater og nazistiske bødler. Det tabstal overstiger menneskelig fatteevne.

Cirka seks millioner jøder blev myrdet af nazisterne og deres håndlangere, heraf fire millioner i de nazistiske KZ- og udryddelseslejre. Og det nazistiske regime forfulgte ud over jøderne også kommunister, socialdemokrater og andre politiske modstandere, romaer, homoseksuelle, handicappede og sindslidende, Jehovas Vidner, utilpassede mennesker, som de stemplede som "asociale", og i det hele taget enhver, der kom dem i vejen.

Nu og da får man på et fotografi eller en filmstump en slags øjenkontakt med et enkelt offer - et barn, en gammel mand, en ung kvinde. Så mærker man en flig af den smerte og afgrundsdybe tragedie, som den menneskeforagtende nazisme førte med sig.

Bag hvert eneste tal og hvert eneste ansigt er der et menneske. Men mange af nazismens ofre er der ikke engang bevaret billeder af, kun nogle få nøgterne data.

Snublesten er øjenkontakt

Snublesten er en sti ind til det enkelt menneske bag de store tal. Snublesten kan give os en slags øjenkontakt med de enkelte ofre. De små sten har navn, årstal for fødsel, arrestation, deportation, KZ-lejr og død. De simple, talende data er indgraveret i en messingplade, som nu og da fanger solens eller gadelampers lys og på den måde kalder på de forbipasserende: stands og tænk! Snublestenen nedsættes i fortovet foran det hus, hvor det pågældende offer havde sin sidste frivillige bopæl. Den minder os om, at lige netop her på dette sted boede et menneske af kød og blod, et menneske som dig og mig midt iblandt os. Og dette menneske blev fanget, deporteret, mishandlet og i de fleste tilfælde myrdet under et grusomt politisk regime, hvis menneskeforagt aldrig må glemmes og aldrig gentages. Aldrig mere Holocaust.

Snublesten i hele verden

Snublesten er et decentralt mindesmærke. Det er indtil nu udbredt over 26 lande og omfatter mere end 75.000 sten. Også i Danmark, besat af Nazi-Tyskland 1940-45, har vi snublesten. Siden 2019 er der lagt mere end 40 snublesten i København, på Frederiksberg, i Gentofte og senest i Odense. De er lagt for mennesker, der blev ofre for nazisternes forbrydelser, på de steder, hvor de havde deres sidste frivillige bopæl.

- og på Fyn

Også på Fyn krævede den tyske besættelse dødsofre: jøder, modstandsfolk og andre. Også på Fyn skal de mindes med snublesten, så de ikke glemmes. Snublesten skal fortælle fynboer, tilflyttere og turister om den lokale historie, og de skal få de unge og kommende generationer til at gå på opdagelse i lokalmiljøets historie. Den lille historie i den store historie: hvem var det menneske?

Vi på Fyn lægger snublesten for at mindes ofre for nazisternes forbrydelser og for at udbrede kendskabet til en vigtig del af vores fælles historie. Derfor gør gruppen Snublesten Fyn alt, hvad vi kan, for at få snublesten på Fyn.

Ud over 13 snublesten i Odense er der lagt snublesten i Assens og 12. august 2022 bliver der lagt i Svendborg og Skårup ved Svendborg.

Se www.snublestenfyn.dk og www.snublesten.org


IMG-1220.MOV
Videon er en privatoptagelse fra Jüdisches Museum i Berlin. Kunstner Menashe Kadishman: Fallen Leaves

Martin Jensen Overby, formand for Snublesten Fyn, fortæller om Axel Mogens Metz, der blev deporteret fra sit hjem på Hjallesevej 98 i Odense til Theresienstadt i 1943, og som skal mindes med en snublesten senere på året. Imens lytter Claus Houden (V), Søren Freiesleben (EL), Anders W. Berthelsen (A) og Kristian Guldfeldt (C), som alle sidder i By- og Kulturudvalget i Odense.

Theresienstadt var en ghetto, hvor der herskede koncentrationslejrlignende tilstande.

Siden udsendelsen har byrådet vedtaget, at man vil tillade at der bliver lagt snublesten i Odense, og at de ikke skal kunne fjernes igen af eventuelle nye beboere.


Kilde: Odense ser rødt, den 26. juni 2020 , her fra https://www.youtube.com/watch?v=zw0ufM4kVmI&t=29s