Snublesten Fyn

Derfor snublesten!

Over 70 millioner mennesker døde i Anden Verdenskrig: sagesløse civile ofre, soldater og nazistiske bødler. Det tabstal overstiger menneskelig fatteevne.

Cirka seks millioner jøder blev myrdet af nazisterne og deres håndlangere, heraf fire millioner i de nazistiske KZ- og udryddelseslejre. Og ud over at forfølge jøderne, forfulgte det nazistiske regime også kommunister, socialdemokrater og andre politiske modstandere, romaer, homoseksuelle, mennesker med fysiske og psykiske handicap, Jehovas Vidner, utilpassede mennesker, som de stemplede som "asociale", og i det hele taget enhver, der kom dem i vejen. I Danmark desuden modstandsfolk, ofre for clearing-mord, gendarmer og politibetjente.

Nu og da får man på et fotografi eller en filmstump en slags øjenkontakt med et enkelt offer - et barn, en gammel mand, en ung kvinde. Så mærker man en flig af den smerte og afgrundsdybe tragedie, som den menneskeforagtende nazisme førte med sig.

Bag hvert eneste tal og hvert eneste ansigt er der et menneske. Men mange af nazismens ofre er der ikke engang bevaret billeder af, kun nogle få nøgterne data.

Snublesten er øjenkontakt

Snublesten er en sti ind til det enkelt menneske bag de store tal. Snublesten kan give os en slags øjenkontakt med de enkelte ofre. De små sten i fortovet har navn, årstal for fødsel, arrestation, deportation, KZ-lejr og død. De simple, talende data er indgraveret i en messingplade, som nu og da fanger solens eller gadelampens lys og på den måde kalder på den forbipasserende: stands og tænk! Snublestenen lægges i fortovet foran det hus, hvor det pågældende offer havde sin sidste frivillige bopæl. Den minder os om, at lige netop her på dette sted boede et menneske af kød og blod, et menneske som dig og mig, midt iblandt os. Og dette menneske blev fanget, deporteret, mishandlet og i de fleste tilfælde myrdet under et grusomt politisk regime, hvis menneskeforagt aldrig må glemmes og aldrig gentages. Aldrig mere Holocaust.

Snublesten i hele verden

Snublesten er et decentralt mindesmærke, som er skabt af den tyske kunstner Gunter Demnig.  Det er indtil nu udbredt i 31 europæiske  lande og omfatter flere end 100.000 snublesten. Også i Danmark, besat af Nazi-Tyskland 1940-45, har vi snublesten. Siden 2019 er der i dag (2023)  lagt flere end 100 snublesten i ni danske kommuner. De er lagt for mennesker der blev ofre for nazisternes forbrydelser, på de steder hvor de havde deres sidste frivillige bopæl. 

-  og på Fyn

Også på Fyn krævede den tyske besættelse dødsofre: jøder, modstandsfolk og andre. Også på Fyn skal de mindes med snublesten, så de ikke glemmes. Snublesten skal fortælle fynboer, tilflyttere og turister om den lokale historie, og de skal få de unge og kommende generationer til at gå på opdagelse i lokalmiljøets historie. Den lille historie i den store historie: Hvem var det menneske? 

Vi på Fyn lægger snublesten for at mindes ofre for nazisternes forbrydelser og for at udbrede kendskabet til en vigtig del af vores fælles historie. Derfor gør gruppen Snublesten Fyn alt, hvad vi kan, for at få snublesten på Fyn. 

Ud over 13 snublesten i Odense er der lagt to snublesten  i Assens og tre i Svendborg og Skårup ved Svendborg

I år, 2024:

Den 9. april 2024 lagde vi en snublesten i Odense for den unge skuespiller Bent von Müllen, clearingmyrdet den 29. december 1944 ud for  Odense Teater. Og den 4. maj 2024 lagde vi snublesten for fire unge modstandsfolk i Nyborg: Bent Christensen, Bendt Stentoft, Henning Børge Hansen og Svend Holm. De tre førstnævnte blev henrettet i Ryvangen den 28. marts 1945 - de var mellem 18 og 20 år gamle. Svend Holm blev torteret til døde af Gestapo. Død 30. marts 1945, næsten 27 år gammel. 

.................................................

Se også  Snublesten Danmark:

https://snublesten.dk/

Lyt til offerets (fingerede) jeg-fortælling med denne web-app:

https://snublesten.historienshus.dk/kort

i en afstand af højst 50 m fra snublestenen aktiveres app'en. (Vælg på kort).

tekst på snublesten i Odense: Andreas Skov

Tekst på snublesten i Assens og Svendborg/Skårup: Dorte Schmidt-Nielsen. Indtaling Assens: Therkel Stræde. Indtaling Svendborg/Skårup: Nils Valdersdorf Jensen


IMG-1220.MOV
 Videon er en privatoptagelse fra Jüdisches Museum i Berlin. Kunstner Menashe Kadishman: Fallen Leaves 

Martin Jensen Overby, tidl. formand for Snublesten Fyn, fortæller om Axel Mogens Metz, der blev deporteret fra sit hjem på Hjallesevej 98 i Odense til Theresienstadt i 1943, og som blev mindet med en snublesten i aug. 2021. Imens lytter Claus Houden (V), Søren Freiesleben (EL), Anders W. Berthelsen (A) og Kristian Guldfeldt (C), som alle sidder i By- og Kulturudvalget i Odense. 

Theresienstadt var en ghetto, hvor der herskede koncentrationslejrlignende tilstande. 

Siden udsendelsen (26.juni 2020) har byrådet  vedtaget, at man ville tillade at der bliver lagt snublesten i Odense, og at de ikke skal kunne fjernes igen af eventuelle nye beboere.


Kilde: Odense ser rødt, den 26. juni 2020 , her fra https://www.youtube.com/watch?v=zw0ufM4kVmI&t=29s