Snublesten i Assens

Snublesten nedlagt d. 8. juni 2022 

SKANDALON

Ditlev Tamm, dr.jur. et. phil., professor em. i Retshistorie, Kbh. Universitet, holdt tale til minde om dommer Julius Joseph Moritz.


Julius Joseph Moritz, født 5.maj 1882,  beklædte dommerembedet i Assens og boede sammen med sin søster Judith Moritz i dommergården. Den 1. oktober 1943 om aftenen blev Julius og Judith Moritz "arresteret" ved den såkaldte jøde-aktion. Sammen med 22 unge jøder, som var statsløse under landbrugsuddannelse i Assens-området,  blev de transporteret til Kolding, der var opsamlingssted for jødiske fanger fra Jylland og Fyn. Herfra blev de deporteret til Theresienstadt, hvor Julius Moritz døde den 8. april 1945.


Den røde tråd i Ditlev Tamms tale er SKANDALON 

Skandalon er et græsk ord. Det findes i såvel Det Gamle Testamente som i Det Nye Testamente. Det betyder en anstødssten, noget, der får en til at falde.

Johan Møhlenfeldt Jensen 

Johan Møhlenfeldt Jensen, museumschef, Museum Vestfyn, holdt tale til minde om Viggo Johannes Hansen.


Viggo Johannes Hansen, født 30.9.1896. Clearing-myrdet 19.4.1945 i sit hjem, Kildens-minde i Assens.

I 1917 Kom Viggo J. Hansen til Assens, hvor han blev ansat i handelshuset N.M.& F. Plum i Østergade 38. I 1936 købte han aktiekapitalen i Plums Kolonialforretning A/S, som han herefter ejede og drev med succes, til han blev clearing-myrdet af Peter-gruppen kl. 3 om natten til den 19. april 1945. 

"- er pludselig afgået ved Døden", som der stod i dødsannoncerne.


(lyden er ikke alt for godt p.g.a. trafikstøj)


Brolægger Erik Steensen

Erik B. Steensen fra Entreprenørgården i Assens Kommune sørgede for, at snublestenen med Viggo Hansens navn blev lagt i fortovet ud for ejendommen i Østergade 38, hvor Viggo Hansen var direktør i Plums Kolonialforretning A/S, da han blev likvideret i april 1945.  


https://ugeavisen.dk/lokalavisenassens/artikel/erik-lagde-de-to-f%C3%B8rste-snublesten-i-assens