Snublesten - hvordan gør man

SNUBLESTEN er oprindeligt et tysk græsrodsprojekt. Alle civile kan lægge snublesten. Men fra efteråret 24 kan også offentlige myndigheder lægge snublesten.  Snublesten Fyn har udarbejdet en vejledning i at lægge snublesten, ment som en hjælp til dem der måske har brug for det. Hvordan ser processen frem til selve nedsættelsen ud?


NÅR MAN VIL LÆGGE SNUBLESTEN

 

1.      Snublesten lægges af græsrødder, civile borgere. Nu også af af offentlige myndigheder eller institutioner. Af alle, med andre ord!

 

2.     Snublesten betales principielt ikke af ofrenes slægtninge, men af fonde, banker/sparekasser, fagforeninger, private eller hvem snublestens-foreningen ellers søger.

 

 3.     Stift en forening af frivillige - for at få et CVR nr. og en bankkonto, hvilket er en forudsætning for at kunne søge fonde. På www.snublestenfyn.dk findes f.eks. vedtægter for vores forening, under fanen "Om os": vedtægter

 

4.     Opret bankkonto. Vi søgte efter den billigste bank. Det kostede i 2020 1.800 + 300 at oprette konto. Banken skal have vedtægter - og en del andet papirarbejde! Underskrifter mm. Bemærk: det er meget besværligt at skifte kasserer. Hvilket banken åbenbart er nødt til – pga. regler for at undgå pengevask.

 

5.     Find/vælg ofre. Research m.h.p. dokumentation – til brug for ansøgning om tilladelse, først til a) kommunen og bagefter til b) Gunter Demnig.

 

6.     Inden ansøgningerne: find slægtning(e) til offeret, om muligt, og indhent deres accept af en snublesten for deres pårørende. Man lægger ikke snublesten imod familiens ønske. I ansøgningsskemaet til Demnig anfører vi, at vi har kontakt til pårørende.

 

7.     Ansøg kommunen om tilladelse til at lægge snublesten ud for den/de pågældende adresser – offerets sidste frivillige bopæl. Alternativt: arbejdssted. Snublestenen lægges på offentlig grund (ikke privat). Den må ikke siden flyttes eller fjernes. Ønske om donation af brolægger: se pkt. 11. Bemærk: En kommune kan godt finde på at godkende, men på deres betingelser (som strider mod kunstnerens koncept), så vær lige opmærksom. Hvis kommunen insisterer på retten til at flytte fjerne en snublesten på et senere tidspunkt, vil kunstneren slet ikke lave en snublesten til den.

 

8.    Ansøg Gunter Demnig om snublesten. Se https://www.stolpersteine.eu/schritte/#c324.

Anne Thomas står p.t.for de udenlandske     kontakter. international@stolpersteine.eu

Der ligger ikke et ansøgningsskema på Stolpersteine.eu. Vi har selv udviklet et med angivelse af: Navn -  Foto - Fødselsår og -sted – Sidste frivillige bopæl - Dato og år for arrestation – Dato og år for internering/lejr(e) og deportation/KZ-lejr(e) - Dødsdato og -år + dødssted (eller: befriet)  – Årsag, fx jøde, modstandsmand/-kvinde, kommunist, clearingmyrdet, politibetjent, grænsegendarm - Nærmere oplysninger (hændelsesforløbet) -  Kontakt til pårørende … Samt vedlagt dokumentation.

Anne Thomas vil have én ansøgning m. dokumentation, pr. by.

 

9.  Begynd at søge fonde o.a.. En snublesten koster d.d. 132 Euro. Hvis Gunter Demnig ønsker at komme og lægge snublestenen selv, skal han have transport, hotel, kost mm. betalt. Desuden vælger I måske (udgift til) musik ved højtideligheden.

 

10.  Inskriptionerne (på stenene) - strikte regler. Når Demnig har imødekommet ansøgningen, sender Anne Thomas filer til inskriptioner på snublestenene. For at undgå spildtid er det klogt at sætte sig nøje ind i reglerne for disse. Strider foreningens forslag til inskription mod Gunter Demnigs koncept, bliver de ikke godkendt. 

 

11.  Søg gravetilladelse i kommunen.

Når godkendelser er i hus, aftales en dato for nedlæggelsen, der passer kommunen (teknisk forvaltning). Hvis man ønsker deltagelse af borgmester, sørger man for, at den er afstemt med borgmesterens kalender. Vi har været heldige, at de fire kommuner på Fyn, som vi har lagt sten i, har doneret brolægger – (et enkelt sted efter lidt pres!). Dette ønske kan man evt. fremsætte allerede i ansøgningen.

 

12.  Send pressemeddelelse ud – til presse, pårørende (invitation), naboer, skoler i nærheden, andre involverede og interesserede …

 

13.  Aftal en tur rundt til adresserne med en fra teknisk forvaltning og brolægger. Marker præcis, hvor stenen skal lægges, gerne i samråd med beboerne  – aftal evt. hvordan (f. eks. med 8 chaussésten omkring). Sørg for at snublestenen ikke bare bliver lagt i grus, men i bastardmørtel eller hvad teknisk forvaltning foreslår. 

 

God ide at sende video med instruktion i hvordan snublestenen skal lægges, til brolægger. Vi havde problemer med brolægger/anlægsgartner i en af kommunerne… 

https://www.youtube.com/watch?v=b4HzUB8nFh8 og https://www.stolpersteine.eu/schritte/#c324.

 

14.  Orienter det lokale politi om den/de kommende højtideligheder.  Ansøgning om arrangement: Politi.dk. -> service og tilladelser -> offentlige arrangementer. Forretningsgangen kan være forskellige fra politikreds til politikreds. Men så får man besked fra politiet. Kommunens tilladelse til at lægge snublesten vedlægges ansøgningen. Der søges om arrangementet for hver enkelt snublesten.

 

 

15.  Planlæg højtideligheden. Demnig sætter maks. 20 min. af pr. sted. Vi har valgt ca. 45 min. Find taler til mindetalen om offeret. Musik kan stærkt anbefales. Det gør det til en højtidelig stund.

 

Ja, der er mange ting, der skal gøres. Men det kan lade sig gøre. I Snublesten Fyn er vi to om det ovenfor beskrevne. Desuden har vi en kasserer og en IT-person til vor hjemmeside.

Problemer, spørgsmål, undervejs? Masser! Bare spørg, hvis      I tror, der er noget, vi kan hjælpe med.

 

Venlig hilsen

Ninon Schloss

Dorte Schmidt-Nielsen, forperson

Snublesten Fyn

www.snublestenfyn.dk

Vi kan kontaktes på vores mailadresser