Om Snublesten

På Snublesten Fyn's vegne modtog Ninon Schloss og Dorte Schmidt-Nielsen den 14/6 - 21 en donation fra Syd Elforsynings Almennyttige Fond.

Her modtager Ninon Schloss og Dorte Schmidt-Nielsen bevis på SEAFs støtte til at nedlægge en Snublesten til minde om William A.M. Mikkelsen, som var aktiv i modstandskampen, og som boede i Skattergade i Svendborg.

Ideen til snublesten kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig. Han lagde den første sten til minde om ofre for nazisternes forbrydelser i Köln i 1992.

Det, som startede som et lokalt projekt til minde om nogle enkelte ofre i Köln, har siden udviklet sig til Europas største decentrale mindesmærke. Det tyske ord, Stolperstein, oversat til snublesten på dansk, henviser til Demnigs intention om, at beskueren skal snuble over fortiden og blive påmindet om det menneske, som havde sin sidste frivillige bopæl på det sted, hvor stenen ligger.

Derfor skal Sydfyn have tre snublesten

Faa.dk live omhandlede mandag den 8. marts 2021 planen om nedlæggelse af tre snublesten i Svendborg og Skårup.

Foreningen Snublesten Fyn, repræsenteret af Ninon Schloss og Dorte Schmidt-Nielsen, og historiker Nils Valdersdorf svarede på spørgsmål om arbejdet med at få mindet tre af krigens ofre med snublesten i de sydfynske gader. Hør både fortællinger om de tre ofre i Svendborg og Skårup og om snublesten generelt. Du kan se det hele her: https://faa.dk/artikel/faa-live-derfor-skal-sydfyn-have-tre-snublesten

"Vi havde også gerne set, at vi kunne havde lagt snublesten ned for nogle kvinder. Nu er det tre mænd, vi har valgt, men der er selvfølgelig også kvindelige ofre for anden verdenskrig i Svendborg i forbindelse med blandt andet bombehandlinger"


Læs artiklen fra Fyns Stiftstidende, om foreningens ansøgning om lov til at få nedlagt ni snublesten mere i Odense for nazismens ofre. Det handler om at gøre historien nærværende for nye generationer.


Odense kan få op til 10 mindesten for naziofre.pdf

En snublesten er en betonkube på 10 x 10 x 10 kubikcentimeter med en messingplade med navn, årstal for fødsel, arrestation, deportation, KZ-lejr og død.

Projektet blev startet af den tyske kunstner Gunter Demnig i 1996 og har til formål at mindes menneskerderes sidste frivillige bopæl eller arbejdsplads, før de blev offer for nazistisk terror, eutanasi, eugenik, blev deporteret til en koncentrations- eller udryddelseslejr, eller de undgik forfølgelse ved emigration eller selvmord.

Mere på Wikipedia


I Danmark blev de første 12 snublesten for nazisternes ofre lagt den 17.juni 2019. De ligger i København og på Frederiksberg. Se mere om dem og flere snublesten på

Snublesten i Danmark

www.snublesten.org

I Odense blev der lagt ti snublesten den 8. august 2021 og tre snublesten den 9. juni 2022. I Assens to snublesten den 8. juni 2022, i Svendborg to snublesten og i Skårup v. Svendborg en snublesten den 12. august 2022.